Włochy, miejsce gdzie spróbujesz prawdziwej pizzy

Strona główna / Blog

jak wygląda prawdziwa włoska pizza

Włochy to stolica pizzy, jednak Ci, którzy pojadą do słonecznej Italii i spróbują tamtejszych placków, mogą być odrobinę zdziwieni. Zdziwieni, ale nie rozczarowani. Czym? Pizza w kraju swojego pochodzenia wygląda nieco inaczej niż ta, którą wsuwamy w Polsce. Nie ugina się od ciężaru dodatków, koło sosu czosnkowego nigdy nie leżała, a i ciasto, i sos smakują jakoś inaczej. Dlaczego?

Drogę, którą przeszła pizza, by od placka z oliwą stać się jednym z najpopularniejszych dań na świecie, opisaliśmy w innym artykule. Tutaj wspomnijmy o jednym – pizza, którą serwowano kiedyś, nie przypomina tej, którą masz teraz przed oczami. Bardziej przywołuje na myśl cienkie ciasto z oliwą, czosnkiem, rybą i bazylią. I najważniejsze – była przysmakiem tych, którzy musieli liczyć każdy grosz. Dopiero, gdy pojawiły się na niej pomidory, zaproszono ją na dwór królewski, gdzie wprawiała w stan ektazy arystokrackie podniebienia.

Zobacz: Tajemnica dobrego ciasta na pizzę

Jak wygląda prawdziwa włoska pizza?

Czym prawdziwa włoska pizza różni się od tej, którą znamy z polskich “włoskich” pizzerii? Przede wszystkim, włoscy kucharze używają mąki typu 0 albo 00 oraz drożdży browarnianych lub neapolitańskich. Placki wypiekane są bardzo krótko i w wysokiej temperaturze.
Weźmy pod lupę prawdziwą pizzę neapolitańską. Tak można określić tylko tą, która powstała z lokalnych składników, czyli pomidorów San Marzano, rosnących na wulkanicznych polach Wezuwiusza i mozzarelli z bawolego mleka, a jeszcze dokładniej, z tego pochodzącego z krów wypasanych w rejonie Kampanii i Lazio. Placek trafia do nie innego, niż opalanego drewnem dębowym pieca. Tylko w takich warunkach powstaje prawdziwa “neapolitana”.

parwdziwa włoska pizza

Ale Włochy to nie tylko pizza neapolitańska, weźmy zatem pod lupę pozostałych członków jej rodziny. To, co będzie wyróżniać każdą włoską pizzę od jej krewnych z innych krajów, to skromność w składnikach i absolutny brak sosów na wierzchu. Co więcej, Włoch nie zaserwuje pizzy z dodatkami jak ananas czy pepperoni.

Pizza włoska, nie zawsze będzie okrągła. Im dalej zapuścisz się w północne i południowe Włochy, tym inne formy placków dane Ci będzie spróbować np. pizzy al taglio wyróżniającej się wyrośniętym ciastem, które wkłada się do prostokątnych form i dzieli na kawałki – każdy z nich dostaje swoje osobne dodatki i w takiej formie sprzedawany jest przechodniom. Nie jako całość, a właśnie pojedyncze porcje.

Zobacz: Szara eminencja pizzy – sos!

Co jeszcze musicie widzieć o włoskiej pizzy? Sycylijska serwowana jest na grubym i puszystym cieście o kwadratowym kształcie. Bianca zamiast sosu pomidorowego, zawiera sos biały zrobiony na bazie mleka lub pesto. Nie zamawiaj jej jednak w Rzymie, tam bowiem zamiast placka dostaniesz chleb zapieczony z oliwą, solą i rozmarynem (co nie brzmi źle, ale pozostańmy w kręgu pizzy). Nie można zapomnieć o “calzone” (w dosłownym tłumaczeniu – nogawka od spodni) – jest to pizza złożona na pół, w której składniki stanowią farsz.

Istnieje zatem kilka subtelnych różnic między oryginalną pizzą włoską, a włoską pizzą polską. Oczywiście tej drugiej nikt nie ujmuje smaku, bowiem cieszy każde podniebienie, z którym ma styczność, warto jednak poznać kilka ciekawostek z pizzowego świata, którymi będzie można zabłysnąć podczas wspólnego posiłku z rodziną czy przyjaciółmi.