Dlaczego ciasto ugniatamy, a nie wałkujemy?

Strona główna / Blog

wyrabianie ciasta na pizzę

Dzisiaj powałkujemy temat ciasta na pizzę. Oczywiście tylko w przenośni, bowiem prawdziwy pizza master, wałek trzyma z daleka od placka.

Tajemnica pizzy tkwi w składnikach – zarówno tych, które tworzą ciasto, jak i dodatkach, które na nim wylądują. Oliwa musi być z pierwszego tłoczenia, mąka powinna być odpowiedniego gatunku, a woda nie może być za ciepła, czy za zimna. Jednak nie ukrywajmy, że to ciasto gra rolę pierwszoplanową, a od sposobu jego wykonania będzie zależeć, czy dostanie kulinarnego Oscara, czy może Złotą Malinę. Nie może być zbyt zbite, rozpadające się, za cienkie, za grube czy za ciężkie od mąki.

Zobacz: Rozgrzej piec! W jakiej temperaturze powstaje pizza idealna?

Teraz wyobraź sobie taką sytuację. Przygotowujesz się na festiwal pizzy we własnym domu. Połowa pracy za Tobą. Składniki i sos czekają aż wskoczą na placek. Ciasto piękne, gładkie, wyrośnięte, tylko czeka na podzielenie na mniejsze kawałki i wyrobienie na spód do dania. I teraz pada najważniejsze pytanie – jak drożdżową kulkę przerobić w spód do pizzy?

the concept of food and its cooking process objects and elements

Lecimy dalej z tym ćwiczeniem wyobraźni. Teraz przywołaj w myślach włoskiego kucharza, który przyrządza pizzę. Co robi? Czyżby podrzuca plackiem w powietrzu i używa do jego formowania jedynie dłoni? Dokładnie tak jest. Nie bez przyczyny na tym obrazku nie możesz dostrzec wałka. Dlaczego ciasto na pizzę formujemy palcami, a nie wałkiem?

Zobacz: Sekret tkwi w składnikach! Jak dobierać dodatki do pizzy?

Ci, którzy serwują idealne placki, doskonale wiedzą, że wałek jest ich pogromcą, ponieważ proces wałkowania zabija cenne pęcherzyki powietrza znajdujące się w cieście. Natomiast jego rozciąganie, nie ma wpływu na ich obecność, dzięki czemu zyskujesz puszystą pizzę.

Zagadka rozwiązania. Wiesz już dlaczego włosi nie wałkują ciasta na pizzę? Mamy nadzieję, że będziesz brać z nich przykład. I nie bój się wyrabiania placków rękoma – dobrze zrobione ciasto jest plastyczne i formowanie go w spód od pizzy, jest świetną zabawą dla kucharza.