AUTORYZOWANY PRZEDSTAWICIEL MARKI G3Ferrari na rynku Polskim – Firma COMTEL GROUP Sp. z o.o. jest Autoryzowanym Dystrybutorem.

5 powodów, dla których pizza robiona w domu jest lepsza od kupionej

Strona główna / Blog

domowa pizza zalety

Każdy kocha pizzę, ale jeśli przeanalizujemy jaką, okazuje się, że albo zamówioną, albo mrożoną. Tymczasem największą frajdę daje robienie placka we własnym domu z rodziną czy znajomymi. To jednak tylko z jeden z argumentów przemawiających za wyższością pizzy robionej samodzielnie nad tą kupowaną lub zamawianą.

Co zniechęca nas przed robieniem pizzy w domu? Możliwe, że jest to brak doświadczenia kulinarnego, konieczność poświęcenia kilku chwil na przygotowanie składników i samego dania. Tymczasem nasze obawy nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. Robienie pizzy w domu może być nie lada zabawą dla rodziny czy paczki znajomych. Oto 5 powodów, dla których lepiej zrobić pizzę w domu niż zamówić ją z pizzerii lub – nie daj Boże – kupić mrożoną.

Zobacz: Rozgrzej piec! W jakiej temperaturze powstaje pizza idealna?

1. Cena

Za to, co wydasz na jedną pizzę z pizzerii, zrobisz dwie w domu. I to takie na bogato, ze świeżymi składnikami (przynajmniej tak zakładamy). Oczywiście pizza mrożona mogłaby by wyjść taniej niż ta domowa, ale nie oszukujmy się, że nie tylko składniki są w niej zamrożone – wartości odżywcze i smak również.

2. Czas

Na pizzę z pizzerii czeka się godzinę, czasem półtorej. Czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta to 40 minut (oczywiście może być dłużej), a w domowym piecu do pizzy placek spędzi nie więcej niż 4 minuty. Oczywiście, możemy polemizować o tym, że robienie ciasta, przygotowywanie składników i pieczenie trwają czasem tyle, co dowóz potrawy z pobliskiej pizzerii, ale – serio? – ktoś powie, że inwestycja w hand made pizzę to czas stracony? Mamy nadzieję, że nie.

domowa pizza zalety

3. Frajda z robienia

Wspólne przyrządzanie posiłków to frajda nie tylko dla kucharza. W proces robienia pizzy można zaangażować wszystkich domowników – jedna osoba wyrabia ciasto, inna trze ser, a kolejna tnie składniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by każdy zrobił swoją własną kompozycję. Wspólne gotowanie nie tylko uczy samodzielności, ale i zaraża entuzjazmem do kuchni.

Zobacz: Sekret tkwi w składnikach! Jak dobierać dodatki do pizzy?

4. Twoja kompozycja

Choć wiele pizzerii oferuje pizzę na życzenie, do której to klient dobiera składniki, nie dorównuje to możliwości stworzenia placka wedle własnego uznania z ulubionymi dodatkami jak konkretny rodzaj sera czy szynki. Tego problemu nie ma, gdy robi się pizzę w domu, wówczas na ciasto trafia dokładnie, to co chcesz.

5. Smak

Nigdy nie powiedzielibyśmy, że pizza z pizzerii jest niesmaczna (przynajmniej nie z każdej), ale świadomość tego, że zrobiło się ją samemu ze sprawdzonych składników, daje jej +10 do smaku!