Skąd wzięła się pizza? Smakowite narodziny najsłynniejszego placka na świecie

Strona główna / Blog

Historia pizzy

Do połączenia placka zbożowego z dodatkami, bo nie oszukujmy się, ale właśnie tym jest pizza, doszło już w starożytności. Takie dania jedzono nie tylko w antycznym Rzymie, ale również w Grecji i Egipcie. Właściwie w każdym zakątku świata znajdziemy potrawę, którą można porównać do najsłynniejszego na świecie „placka” – Turkowie mają swoje pide, mieszkańcy Meksyku quesadillę, Francuzi tartę, Gruzini lawasz, a Hindusi czapati – każde z nich sprowadza się do ciasta z dodatkami.

Zobacz: Szara eminencja pizzy – sos!

Pizza pochodzenie

Jednak pizza, którą znamy pochodzi z Włoch, a dokładniej z Neapolu, który gwoli ścisłości założyli Grecy i ochrzcili nazwą Neapolis. Jest to kluczowa informacja w historii pizzy, bowiem to właśnie w tej miejscowości ludność lokalna mieszała się z osobami, które przypłynęły do portu. Nie wiadomo zatem, jak dokładnie powstał pierwszy przepis na to danie i kto dorzucił do niego swoje trzy grosze, ale na pewno jego rodowód jest skomplikowany.

Skąd wzięła się nazwa pizzy?

Pierwszą pizzę nazywano „pinsere” od łacińskiego zgniatania, spłaszczania i rozciągania, czyli wszystkich czynności, którym poddaje się ciasto. Za to w X wieku między Rzymem a Neapolem z wielu zakamarków słychać było słowo „pizza”, a w powietrzu unosił się zapach pieczonego ciasta. Placek podawało się wówczas już nie tylko z oliwą i ziołami, ale i ze smalcem, kawałkami sera albo rybą.

Jednak wciąż nie jest to pizza, którą znamy dzisiaj. Ta narodziła się dokładnie w 1889 roku. Mówimy o słynnej Marghericie. Właśnie wówczas do Neapolu przybyła Małgorzata II Sabudzka, królowa Włoch, która osobiście chciała odwiedzić Raffaele Esposito, słynnego kucharza.

Znany i ceniony mistrz kuchni postanowił zrobić na cześć królowej pizzę, która będzie bezpośrednio nawiązywała do Włoch. W tym celu połączył ciasto z sosem z czerwonych pomidorów pelati, mozzarellą zrobioną z mleka lokalnych bawolic oraz ozdobił danie zielonymi listkami bazylii. Margherita w tym wydaniu przetrwała do dzisiaj, a jej popularność w żadnym stopniu nie jest zagrożona. Od 130 lat danie to zachwyca prostotą i zniewalającym smakiem.

Zobacz: Tajemnica dobrego ciasta na pizzę

Jednak równie popularna, co oryginalna włoska pizza, jest ta amerykańska uginająca się od rozmaitych dodatków. Jeśli będziemy chcieli poznać jej pochodzenie, trafimy na włoskich emigrantów, którzy przywieźli ze sobą przepis na ciasto. Największa różnica między plackami włoskimi, a amerykańskimi sprowadza się do grubości. Pizza neapolitańska jest cieniutka, gdy ta pochodząca z Ameryki kusi puszystym i grubym ciastem.

Dzisiaj pizza ma wiele twarzy – zawinięta, z brzegami wypełnionymi serem i w przeróżnych wariacjach smakowych – hawajska, pikantna, BBQ czy z prosciutto i rukolą. Każą z nich możesz przyrządzić w swoim domu, w swoim domowym piecu do pizzy.