Jak czyścić kamień do pizzy?

Strona główna / Blog

Chcąc odtworzyć w domu smak włoskiej pizzy, trzeba się do tego przygotować. Jak? Postawić na niezbędne wyposażenie w postaci kamienia do pieczenia. Jest to element obowiązkowy w każdej włoskiej pizzerii. Kamień sprawia, że placek jest idealnie wypieczony, chrupki na brzegach i puszysty w środku. Klasyczna blaszka powoduje, że ciasto trafia na zimny metal i nagrzewa się dopiero w piekarniku, natomiast korzystając z kamienia, placek od razu ląduje na gorącym podłożu, który dodatkowo wyciąga z niego całą wilgoć. Ten magiczny sprzęt nie wymaga na szczęście specjalnej troski. Jak czyścić kamień do pizzy?

Zobacz: Różnice pomiędzy pieczeniem pizzy na kamieniu, a na blaszce

Kamień do pizzy – jak o niego dbać?

Jak dbać o kamień do pizzy, by był w stanie wypiec nieskończoną ilość pysznych, włoskich placków? Kamienie granitowe i wulkaniczne można czyścić w dowolny sposób – wodą, gąbką czy pod bieżącą wodą. Dozwolone jest nawet skrobanie nożykiem. Większa uwaga jest potrzebna przy kamieniach szamotowych. W przypadku przypalonych pozostałości po pizzy najlepiej usunąć je z pomocą nożyka czy kamyczka szamotowego. Można również myć je pod bieżącą wodą, jednak zaleca się tutaj szczególną ostrożność, ponieważ po takich zabiegach higienicznych kamień powinien poleżeć kilka dni, by odparowała z niego woda. Nie zaleca się natomiast używania detergentów, które zostają wpijane przez surowiec, a to z kolei grozi zmienieniem smaku każdego kolejnego wypiekanego placka.

Ostatnia dobra wiadomość. Kamień – choć przeznaczony jest do wypieku pizzy – można stosować go również przy pieczeniu pieczywa i różnych ciast.