Strona główna / Blog
Włochy to stolica pizzy, jednak Ci, którzy pojadą do słonecznej Italii i spróbują tamtejszych placków, mogą być odrobinę zdziwieni. Zdziwieni, ale nie rozczarowani. Czym? Pizza w kraju swojego pochodzenia wygląda nieco inaczej niż ta, którą wsuwamy w Polsce. Nie ugina się od ciężaru dodatków, koło sosu czosnkowego nigdy nie leżała, a i ciasto, i sos smakują jakoś inaczej. Dlaczego?
Drogę, którą przeszła pizza, by od placka z oliwą stać się jednym z najpopularniejszych dań na świecie, opisaliśmy w innym artykule. Tutaj wspomnijmy o jednym – pizza, którą serwowano kiedyś, nie przypomina tej, którą masz teraz przed oczami. Bardziej przywołuje na myśl cienkie ciasto z oliwą, czosnkiem, rybą i bazylią. I najważniejsze – była przysmakiem tych, którzy musieli liczyć każdy grosz. Dopiero, gdy pojawiły się na niej pomidory, zaproszono ją na dwór królewski, gdzie wprawiała w stan ektazy arystokrackie podniebienia.
Zobacz: Tajemnica dobrego ciasta na pizzę
Czym prawdziwa włoska pizza różni się od tej, którą znamy z polskich “włoskich” pizzerii? Przede wszystkim, włoscy kucharze używają mąki typu 0 albo 00 oraz drożdży browarnianych lub neapolitańskich. Placki wypiekane są bardzo krótko i w wysokiej temperaturze.
Weźmy pod lupę prawdziwą pizzę neapolitańską. Tak można określić tylko tą, która powstała z lokalnych składników, czyli pomidorów San Marzano, rosnących na wulkanicznych polach Wezuwiusza i mozzarelli z bawolego mleka, a jeszcze dokładniej, z tego pochodzącego z krów wypasanych w rejonie Kampanii i Lazio. Placek trafia do nie innego, niż opalanego drewnem dębowym pieca. Tylko w takich warunkach powstaje prawdziwa “neapolitana”.
Ale Włochy to nie tylko pizza neapolitańska, weźmy zatem pod lupę pozostałych członków jej rodziny. To, co będzie wyróżniać każdą włoską pizzę od jej krewnych z innych krajów, to skromność w składnikach i absolutny brak sosów na wierzchu. Co więcej, Włoch nie zaserwuje pizzy z dodatkami jak ananas czy pepperoni.
Pizza włoska, nie zawsze będzie okrągła. Im dalej zapuścisz się w północne i południowe Włochy, tym inne formy placków dane Ci będzie spróbować np. pizzy al taglio wyróżniającej się wyrośniętym ciastem, które wkłada się do prostokątnych form i dzieli na kawałki – każdy z nich dostaje swoje osobne dodatki i w takiej formie sprzedawany jest przechodniom. Nie jako całość, a właśnie pojedyncze porcje.
Zobacz: Szara eminencja pizzy – sos!
Co jeszcze musicie widzieć o włoskiej pizzy? Sycylijska serwowana jest na grubym i puszystym cieście o kwadratowym kształcie. Bianca zamiast sosu pomidorowego, zawiera sos biały zrobiony na bazie mleka lub pesto. Nie zamawiaj jej jednak w Rzymie, tam bowiem zamiast placka dostaniesz chleb zapieczony z oliwą, solą i rozmarynem (co nie brzmi źle, ale pozostańmy w kręgu pizzy). Nie można zapomnieć o “calzone” (w dosłownym tłumaczeniu – nogawka od spodni) – jest to pizza złożona na pół, w której składniki stanowią farsz.
Istnieje zatem kilka subtelnych różnic między oryginalną pizzą włoską, a włoską pizzą polską. Oczywiście tej drugiej nikt nie ujmuje smaku, bowiem cieszy każde podniebienie, z którym ma styczność, warto jednak poznać kilka ciekawostek z pizzowego świata, którymi będzie można zabłysnąć podczas wspólnego posiłku z rodziną czy przyjaciółmi.