Strona główna / Blog
Pizza w wersji fit? “Bluźnierstwo”, “profanacja” – powie wielu. Ale zastanówmy się, czy odmawiania przyjemności, którą niewątpliwie jest spożywanie placka z serem i dodatkami, powinny dopuszczać się osoby na diecie. Czyż niewystarczająco cierpią już z powodu ucięcia kalorii? Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by pizzę serwować w wersji fit.
Optymistyczne wiadomości są takie, że pizza w wydaniu fit może być równie smaczna i można ją przyrządzić w domu.
Zobacz: Dlaczego ciasto ugniatamy, a nie wałkujemy?
Im cieńsze ciasto, tym mniej kaloryczna pizza – jest to zatem pocieszająca opcja dla wszystkich entuzjastów tego dania, którzy muszą liczyć kalorie. Nie jest to jednak jedynie rozwiązanie. Zamiast mąki pszennej można użyć pełnoziarnistej albo razowej. Pizza nie straci na smaku, a Ty dostarczysz swojemu organizmowi dużej ilości cennego błonnika, witamin i składników mineralnych. Co więcej, błonnik zawarty w mące razowej wiąże pewną ilość tłuszczu, czym uniemożliwia mu wchłanianie w przewodzie pokarmowym i pobudza perystaltykę jelit oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu.
vegetarian pizza with fresh tomatoes, olives, tofu and red onion
To nie koniec możliwości, mąkę w pizzy można całkowicie zastąpić kalafiorem czy brokułem. Przygotowane na ich bazie ciasto będą mogły zjeść osoby na diecie bezglutenowej i ketogenicznej.
Jeśli chodzi o logikę w przypadku dodatków do pizzy, wygląda to jednakowo jak przy cieście – im ich więcej, tym większa kaloryczność dania. Najlepszym wyborem będą zatem niskokaloryczne warzywa jak papryka, cebula, szpinak, brokuły, pomidory. Niestety odpadają rarytasy jak bekon i salami. Jeśli nie możesz odpuścić sobie mięsnego składnika, wybierz kurczaka lub chudą wędlinę.
Zobacz: Włochy, miejsce gdzie spróbujesz prawdziwej pizzy
Jesteś w stanie zjeść pizzę bez sera? Jeśli tak, skutecznie obniżysz jej kaloryczność. Jeśli nie, musisz być oszczędny w jego rozsypywaniu po placku. Niestety, odpadają faszerowane serem brzegi.
Klasyczny sos pomidorowy na pizzy nie jest największym wrogiem tracenia wagi. Inaczej rysuje się sytuacja z pizzą z sosem białym na bazie majonezu i śmietany. W przypadku, gdy lubisz polewać sosem czosnkowym gotową już pizzę, zrób ten na bazie czosnku i jogurtu.