Pizza Alla marinara

(morska)

pizza-2802332_960_720

Przygotowanie pizzy:

Ciasto rozwałkować cienko. Pomidory rozgnieść i rozłożyć na powierzchni ciasta (lub użyj gotowej passaty). Czosnek pokroić na bardzo cienkie plasterki. Następnie rozłożyć pokrojony czosnek i posypać oregano solą i pieprzem,

Przygotujesz korzystając z piecy G10006 lub G10032.

CIASTO NA PIZZĘ – RECEPTURA Z ITALII

(przepis na 4 pizze na cienkim cieście; ok. 200 g 1 pizza)
Składniki: 500 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych, rozpuszczonych w ciepłej wodzie o temperaturze 37 – 39°C), 10 g soli / 5 g cukru / 300 ml ciepłej wody.
Ilości te są orientacyjne i mogą być zwiększone lub zmniejszone w zależności od gustu. Regułą jest, aby zmniejszyć ilość drożdży, gdy temperatura otoczenia jest wyższa niż 22-24°C. Możesz zastąpić wodę ciepłym mlekiem, aby uzyskać bardziej miękkie ciasto.

PRZYGOTOWANIE CIASTA – RECEPTURA Z ITALII

Ręcznie: Podzielić mąkę na dwie równe części i przygotować dwa kopce z wgłębieniami w środku. Podzielić również wodę na dwie równe części w dwóch pojemnikach. Unikać mieszania soli z drożdżami. Następnie wlać “wodę z solą” do pierwszej części mąki, oraz “wodę z drożdżami” do drugiej. Wymieszać oddzielnie; Ugniatać ciasto na stole naciskając go nadgarstkami. Kontynuować ugniatanie, aż ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i stołu. Następnie zmieszać dwa ciasta i ugniatać aż ciasto będzie gładkie.
Maszyna do ciasta: Jeśli posiadasz robot kuchenny lub maszynę do ciasta: Umieść mąkę w pojemniku urządzenia. Rozpuść drożdże w 240 ml gorącej wody, a następnie wlej do pojemnika do wyrabiania ciasta. Rozpuść sól w 60 ml wody i dodaj kiedy mieszanina zacznie rosnąć. Unikaj dodawania soli i drożdży jednocześnie.
Wyrastanie: Wytnij krzyż na górze ciasta i umieść go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (22-24°C), przykryj ściereczką. Ciasto powinno wyrastać około 3 godziny w stałej temperaturze, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto można wyrabiać przez kilka minut i użyć je natychmiast lub zamrozić.

CIASTO NA PIZZĘ – POLSKA DOMOWA RECEPTURA

(przepis na 4 pizze na cienkim cieście; ok 200 g 1 pizza)
Składniki: 500 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych, rozpuszczonych w ciepłej wodzie o temperaturze 37 – 39°C), 10 g soli / 5 g Cukru / 300 ml ciepłej wody.

PRZYGOTOWANIE CIASTA – POLSKA DOMOWA RECEPTURA

Do mąki dodajemy sól i mieszamy, osobno do wody dodajemy drożdże i mieszamy (unikamy kontaktu bezpośrednio drożdży z solą – źle to wpływa na wyrośniecie ciasta, żeby ciasto było bardziej miękkie i delikatne możemy dodać 5 gram cukru , rozpuszczając go z wodą i drożdżami) rozmieszane drożdże dolewamy do mąki i ugniatamy ciasto, wyrabiamy je na gładkie. Gotowe ugniecione ciasto pozostawiamy w temperaturze kuchennej, możemy również wstawić je do lodówki i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 2 godzin).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na odpowiednie kawałki; ok 200 gram ciasta to pizza na cienkim cieście, chcesz na grubszym, użyj więcej ciasta. Następnie rozwałkuj ciasto do wielkości łopatek ok 28 cm (łopatki są na wyposażeniu pieca). Kolejny etap, to już przygotowanie rodzaju pizzy jaki chcesz, w tym celu rozwałkowane ciasto pod pizzę umieść na łopatkach, wcześniej możesz delikatnie posypać łopatki mąką, żeby ciasto się nie przykleiło, następnie przejdź do przepisu rodzaju pizzy jaki sobie wybrałeś z przepisów poniżej lub sam wymyśliłeś i użyj odpowiednich składników.

PRZYGOTOWANIE SOSU DO PIZZY (PASSATY) – POLSKA DOMOWA RECEPTURA

(przepis na 4 pizze z większą ilością sosu)
Składniki: 400 ml passaty, 1 łyżeczka oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu.
Kup gotowy sos pomidorowy (PASSATA), przygotuj 400 ml sosu, dodaj szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz oregano. Jeżeli lubisz inne przyprawy użyj ich wg. swojego uznania.

PRZYGOTOWANIE SOSU ŚMIETANKOWEGO Z CEBULKĄ – POLSKA DOMOWA RECEPTURA

(przepis na 4 pizze)
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 średnia biała cebula, pokrojona w malutką kosteczkę, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, świeże zioła, np. 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, oregano lub tymianku
Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulkę nie rumieniąc (smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając). Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Wymieszać z ziołami

ISTOTNE WSKAZÓWKI PRZY ROBIENIU PIZZY NA PIECU G3 FERRARI

1. Unikaj mieszania od razu soli z drożdżami, to są 2 różne procesy (rób wg. przepisów) – drożdże nie lubią soli – nie wyrośnie ciasto!
2. Rozmiar placka pizzy najlepiej żeby nie był większy niż łopatki (ok. 28 cm), wtedy jest pewność, że brzegi pizzy też są wypieczone!
3. Jeżeli chcesz pizzę na cienkim cieście użyj nie więcej niż 200 gram ciasta, jeśli grubsze ciasto użyj odpowiednio więcej ciasta.
4. Przed nałożeniem ciasta na łopatki, posyp je mąką, żeby ciasto się nie przykleiło do łopatek!
5. W trakcie wypieku pizzy (ok. 3 minuty) – obróć ją o 180 stopni – równomiernie się upiecze!

CZYSZCZENIE KAMIENIA

Kamienie przy zakupie pieca są piękne białe, ale już po pierwszym wypieku kamień będzie się wypalał i przypalał – powstaną czarne plamy, w końcu będzie cały czarny, jest to normalny naturalny proces przy wypieku pizzy. Czasami będzie trzeba usunąć przypalone miejsca po cieście, serze, sosie lub innych składnikach pizzy. W tym celu należy, przy wystudzonym piecu, użyć delikatnej szpatułki (np. drewnianej) i delikatnie to usunąć (zeskrobać ), możemy się wspomóc wilgotną szmatką (nie mokrą!), delikatnie namaczając przypalenia na kamieniu – musimy szybko usuwać nieczystości.

skladniki

Składniki:

Przepis na 2 pizze: 2 x 200g ciasta

  • 400 g ciasta
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1/2 łyżki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz