CIASTO NA PIZZĘ – RECEPTURA Z ITALII
(przepis na 4 pizze na cienkim cieście; ok. 200 g 1 pizza)
Składniki: 500 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych, rozpuszczonych w ciepłej wodzie o temperaturze 37 – 39°C), 10 g soli / 5 g cukru / 300 ml ciepłej wody.
Ilości te są orientacyjne i mogą być zwiększone lub zmniejszone w zależności od gustu. Regułą jest, aby zmniejszyć ilość drożdży, gdy temperatura otoczenia jest wyższa niż 22-24°C. Możesz zastąpić wodę ciepłym mlekiem, aby uzyskać bardziej miękkie ciasto.
PRZYGOTOWANIE CIASTA – RECEPTURA Z ITALII
Ręcznie: Podzielić mąkę na dwie równe części i przygotować dwa kopce z wgłębieniami w środku. Podzielić również wodę na dwie równe części w dwóch pojemnikach. Unikać mieszania soli z drożdżami. Następnie wlać “wodę z solą” do pierwszej części mąki, oraz “wodę z drożdżami” do drugiej. Wymieszać oddzielnie; Ugniatać ciasto na stole naciskając go nadgarstkami. Kontynuować ugniatanie, aż ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i stołu. Następnie zmieszać dwa ciasta i ugniatać aż ciasto będzie gładkie.
Maszyna do ciasta: Jeśli posiadasz robot kuchenny lub maszynę do ciasta: Umieść mąkę w pojemniku urządzenia. Rozpuść drożdże w 240 ml gorącej wody, a następnie wlej do pojemnika do wyrabiania ciasta. Rozpuść sól w 60 ml wody i dodaj kiedy mieszanina zacznie rosnąć. Unikaj dodawania soli i drożdży jednocześnie.
Wyrastanie: Wytnij krzyż na górze ciasta i umieść go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (22-24°C), przykryj ściereczką. Ciasto powinno wyrastać około 3 godziny w stałej temperaturze, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto można wyrabiać przez kilka minut i użyć je natychmiast lub zamrozić.
CIASTO NA PIZZĘ – POLSKA DOMOWA RECEPTURA
(przepis na 4 pizze na cienkim cieście; ok 200 g 1 pizza)
Składniki: 500 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych, rozpuszczonych w ciepłej wodzie o temperaturze 37 – 39°C), 10 g soli / 5 g Cukru / 300 ml ciepłej wody.
PRZYGOTOWANIE CIASTA – POLSKA DOMOWA RECEPTURA
Do mąki dodajemy sól i mieszamy, osobno do wody dodajemy drożdże i mieszamy (unikamy kontaktu bezpośrednio drożdży z solą – źle to wpływa na wyrośniecie ciasta, żeby ciasto było bardziej miękkie i delikatne możemy dodać 5 gram cukru , rozpuszczając go z wodą i drożdżami) rozmieszane drożdże dolewamy do mąki i ugniatamy ciasto, wyrabiamy je na gładkie. Gotowe ugniecione ciasto pozostawiamy w temperaturze kuchennej, możemy również wstawić je do lodówki i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 2 godzin).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na odpowiednie kawałki; ok 200 gram ciasta to pizza na cienkim cieście, chcesz na grubszym, użyj więcej ciasta. Następnie rozwałkuj ciasto do wielkości łopatek ok 28 cm (łopatki są na wyposażeniu pieca). Kolejny etap, to już przygotowanie rodzaju pizzy jaki chcesz, w tym celu rozwałkowane ciasto pod pizzę umieść na łopatkach, wcześniej możesz delikatnie posypać łopatki mąką, żeby ciasto się nie przykleiło, następnie przejdź do przepisu rodzaju pizzy jaki sobie wybrałeś z przepisów poniżej lub sam wymyśliłeś i użyj odpowiednich składników.