Pizza Romana

(rzymska)

Ręcznie

Podzielić mąkę na dwie równe części i przygotować dwa kopce z wgłębieniami w środku. Podzielić również wodę na dwie równe części w dwóch pojemnikach. Unikać mieszania soli z drożdżami. Następnie wlać „wodę z solą” do pierwszej części mąki oraz „wodę z drożdżami” do drugiej. Wymieszać oddzielnie; Ugniatać ciasto na stole naciskając go nadgarstkami. Kontynuować ugniatanie, aż ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i stołu. Następnie zmieszać dwa ciasta i ugniatać aż ciasto będzie gładkie.

Maszyna do ciasta

Jeśli posiadasz robot kuchenny lub maszynę do ciasta. Umieść mąkę w pojemniku urządzenia. Rozpuść drożdże w 240 ml gorącej wody, a następnie wlej do pojemnika do wyrabiania ciasta. Rozpuść sól w 60 ml wody i dodaj, kiedy mieszanina zacznie rosnąć. Unikaj dodawania soli i drożdży jednocześnie.

Wyrastanie

Wytnij krzyż na górze ciasta i umieść go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (22-24 °C), przykryj ściereczką. Ciasto powinno wyrastać około 3 godziny w stałej temperaturze, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto można wyrabiać przez kilka minut i użyć natychmiast lub zamrozić.

Tradycyjna pizza pieczona bezpośrednio na kamieniu do pieczenia pizzy li 3 w piecu elektrycznym w bardzo wysokich temperaturach, których tradycyjne piekarniki domowe nie mogą osiągnąć. Piece do pizzy G3ferrari z linii „Delizia” są w stanie osiągnąć te temperatury w pełnym zakresie bezpieczeństwa zgodnie z obowiązującym przepisami, co pozwala na przygotowanie w domu doskonałej pizzy jak w pizzerii.

Składniki: 500 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych, rozpuszczonych w ciepłej wodzie o temperaturze 37 – 39 °C), 10 g soli / 5 g Cukru / 300 ml ciepłej wody. Ilości te są orientacyjne i mogą być zwiększone lub zmniejszone w zależności od gustu. Regułą jest, aby zmniejszyć ilość drożdży, gdy Temperatura otoczenia jest wyższa niż 22-24 °C. Możesz zastąpić wodę ciepłym mlekiem aby uzyskać bardziej miękkie ciasto.

skladniki

Składniki:

  • 400 g ciasta
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 200 g sera mozarella
  • 4 filety anchois
  • garść kaparów soli

Przygotowanie

Rozgnieść pomidory, umyć dokładnie kapary i anchois.

Pokroić filety na małe kawałki i ser mozzarella.

Rozwałkować ciasto cienko, rozprowadzić pomidory pozostawiając 2 cm krawędzi.

Dodać sól, kapary, filety i skropić olejem.

Umieścić pizzę w piecu przy pomocy specjalnych szpatułek. Po 2-3 minutach dodaj ser mozzarella i piecz przez kolejne 2 minuty.