Pizza z pieczonym czosnkiem

Ręcznie
Podzielić mąkę na dwie równe części i przygotować dwa kopce z wgłębieniami w środku. Podzielić również wodę na dwie równe części w dwóch pojemnikach. Unikać mieszania soli z drożdżami. Następnie wlać „wodę z solą” do pierwszej części mąki oraz „wodę z drożdżami” do drugiej. Wymieszać oddzielnie; Ugniatać ciasto na stole naciskając go nadgarstkami. Kontynuować ugniatanie, aż ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i stołu. Następnie zmieszać dwa ciasta i ugniatać aż ciasto będzie gładkie.

Maszyna do ciasta
Jeśli posiadasz robot kuchenny lub maszynę do ciasta. Umieść mąkę w pojemniku urządzenia. Rozpuść drożdże w 240 ml gorącej wody, a następnie wlej do pojemnika do wyrabiania ciasta. Rozpuść sól w 60 ml wody i dodaj, kiedy mieszanina zacznie rosnąć. Unikaj dodawania soli i drożdży jednocześnie.

Wyrastanie
Wytnij krzyż na górze ciasta i umieść go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (22-24 °C), przykryj ściereczką. Ciasto powinno wyrastać około 3 godziny w stałej temperaturze, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto można wyrabiać przez kilka minut i użyć natychmiast lub zamrozić.

Tradycyjna pizza pieczona bezpośrednio na kamieniu do pieczenia pizzy li 3 w piecu elektrycznym w bardzo wysokich temperaturach, których tradycyjne piekarniki domowe nie mogą osiągnąć. Piece do pizzy G3ferrari z linii „Delizia” są w stanie osiągnąć te temperatury w pełnym zakresie bezpieczeństwa zgodnie z obowiązującym przepisami, co pozwala na przygotowanie w domu doskonałej pizzy jak w pizzerii.

Składniki: 500 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych, rozpuszczonych w ciepłej wodzie o temperaturze 37 – 39 °C), 10 g soli / 5 g Cukru / 300 ml ciepłej wody. Ilości te są orientacyjne i mogą być zwiększone lub zmniejszone w zależności od gustu. Regułą jest, aby zmniejszyć ilość drożdży, gdy Temperatura otoczenia jest wyższa niż 22-24 °C. Możesz zastąpić wodę ciepłym mlekiem aby uzyskać bardziej miękkie ciasto.

skladniki

Składniki:

  • 600 g ciasta
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 2 całe główki czosnku (bardzo duże)
  • 1 i 1/2 szklanki mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki starego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
piec1

Przygotowanie

Odkroić górę główek czosnku i umieścić je w naczyniu.

Posypać solą i dodać trochę oliwy z oliwek.

Przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut na pozycji 1 1/2 aż czosnek stanie się miękki.

Ciasto rozwałkować.

Posmarować olejem i równomiernie rozprowadzić mozzarellę i parmezan.

Doda bazylię i pieprz.

Oddzielić główki czosnku na poszczególne ząbki, zdjąć skórki z ząbków.

Umieść czosnek na pizzy.

Rozgrzej piekarnik do poziomu 2% przez około 8 minut, a następni piecz przez 3-4 minuty.