Pizza z kurczakiem

w sosie barbecue

Pizza:

Tradycyjna pizza pieczona bezpośrednio na kamieniu do pieczenia pizzy li 3 w piecu elektrycznym w bardzo wysokich temperaturach, których tradycyjne piekarniki domowe nie mogą osiągnąć. Piece do pizzy G3ferrari z linii „Delizia” są w stanie osiągnąć te temperatury w pełnym zakresie bezpieczeństwa zgodnie z obowiązującym przepisami, co pozwala na przygotowanie w domu doskonałej pizzy jak w pizzerii.

Ciasto na pizze:

Składniki: 500 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych, rozpuszczonych w ciepłej wodzie o temperaturze 37 – 39 °C), 10 g soli / 5 g Cukru / 300 ml ciepłej wody. Ilości te są orientacyjne i mogą być zwiększone lub zmniejszone w zależności od gustu. Regułą jest, aby zmniejszyć ilość drożdży, gdy Temperatura otoczenia jest wyższa niż 22-24 °C. Możesz zastąpić wodę ciepłym mlekiem aby uzyskać bardziej miękkie ciasto.

Przygotowanie:

Ręcznie Podzielić mąkę na dwie równe części i przygotować dwa kopce z wgłębieniami w środku. Podzielić również wodę na dwie równe części w dwóch pojemnikach. Unikać mieszania soli z drożdżami. Następnie wlać „wodę z solą” do pierwszej części mąki, oraz „wodę z drożdżami” do drugiej. Wymieszać oddzielnie; Ugniatać ciasto na stole naciskając go nadgarstkami. Kontynuować ugniatanie, aż ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i stołu. Następnie zmieszać dwa ciasta, i ugniatać aż ciasto będzie gładkie.

Maszyna do ciasta Jeśli posiadasz robot kuchenny lub maszynę do ciasta. Umieść mąkę w pojemniku urządzenia. Rozpuść drożdże w 240 ml gorącej wody, a następnie wlej do pojemnika do wyrabiania ciasta. Rozpuść sól w 60 ml wody i dodaj kiedy mirszanina zacznie rosnąć. Unikaj dodawania soli i drożdży jednocześnie.

Wyrastanie Wytnij krzyż na górze ciasta i umieść go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (22-24 °C), przykryj ściereczką. Ciasto powinno wyrastać około 3 godziny w stałej temperaturze, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto można wyrabiać przez kilka minut i użyć je natychmiast lub zamrozić.

Składniki:

  • ciasto na pizzę
  • 3 piersi z kurczaka bez kości i bez skóry
  • 3 szklanki sosu barbecue (BBC!)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki miękkiego sera w kawałkach
  • 1 i 1/2 szklanki sera provolone
  • 1 cebula w plasterkach
  • 1 i 1/4  szklanki liści kolendry świeżo posiekanej.

Przygotowanie:

Marynuj kurczaka w 1i% szklanki sosu barbecue w lodówce przez co najmniej 4-5 godzin. Umieść kurczak w tacce aluminiowej i smaż w piekarniku przez pół godziny następnie przykryj na 1,5 godziny. Po wyjęciu poczekaj aż schłodzi się do temperatury pokojowej, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Rozwałkuj ciasto cienko i równomiernie. Posmaruj oliwą i posyp 2 rodzajami sera. Przykryj ser sosem barbecue (1% szklanki) i umieść cebulę i pokrojoną pierś kurczaka na pizzy. Rozgrzej piekarnik przez 8-10 minut na poziomie 2%. Piec przez 3 minuty. Po wyjęciu z pieca posypać świeżą kolendrą, pokroić w plastry i podawać.

Zobacz inne przepisy

Pizza z kurczakiem w sosie barbecue - Domowy piec do pizzy