Rozgrzej piec! W jakiej temperaturze powstaje pizza idealna?

Strona główna / Blog

Pewnie nie raz zastanawialiście się, jakim cudem pizza z tymi samami składnikami zrobiona w domu, różni się w smaku od tej zamówionej w pizzerii. Wszystkiemu winny jest piec.
Ciasto wyszło idealne, smak sosu zachwyca, ale pizza po wizycie w piekarniku traci swój smak? Nawet najlepsza receptura nie pomoże, kiedy placek wypiekany jest w za niskiej temperaturze.

Skąd bierze się ten smakowy dysonans? Z możliwości kamiennego pieca (którym zwykle dysponują specjalizujące się w serwowaniu kuchni włoskiej lokale) i paramentów kuchenki, którą mamy w domu. Idealna temperatura dla pizzy to 400-500 stopni Celsjusza, natomiast maksimum ciepełka produkowanego przez piekarnik domowy to około 220-250 stopni Celsjusza.

Zobacz: Domowy piec do pizzy – dlaczego musisz go mieć?

W jakiej temperaturze i jak długo piec pizzę?

Droga prowadząca do pizzy idealnej jest jedna — na krótką chwilę musimy umieścić ją w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli pieczemy ją w niższej, ale próbujemy zrekompensować te warunki dłuższym czasem wypieku, ryzykujemy, że potrawa będzie za bardzo sucha, a wilgoć nie opuści ciasta.

W jakiej temperaturze piec pizzę domową? Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta. Im grubsze, tym potrzebuje więcej czasu. Jeśli jesteście fanami pizzy neapolitańskiej, to wiedzcie, że wystarczy 1,5 minuty pieczenia. Oczywiście przy założeniu, że dysponujemy sprzętem rozgrzewającym się do 500 stopni Celsjusza.

Zobacz: Skąd wzięła się pizza? Smakowite narodziny najsłynniejszego placka na świecie

W jakiej temperaturze piec pizzę na kamieniu?

Jeśli chcecie w domowych warunkach odtworzyć smak pizzy niczym z włoskiej — albo przynajmniej tej polskiej — pizzerii, postawcie na urządzenie do domowego wypieku. Piece G3Ferrari wyposażone są w specjalny kamień gwarantujący, że ciasto szybciej stanie się chrupkie, a ser i składniki wypieczone. Dodatkowo wyciąga on z pizzy wilgoć, dzięki czemu nie jest mokra, tylko chrupka i puszysta. Co więcej, taka konstrukcja urządzenia wyklucza pewną wadę pizzy, która często pojawia się przy jej wypiekaniu w piekarniku. Mianowicie placek jest tak samo wypieczony od góry, jak i od dołu, zatem nie dochodzi do sytuacji, w której góra brązowieje, a ciasto nadal jest surowe.

Wnioski? Chcąc robić pizzę tak smaczną, jak we włoskiej pizzerii, należy zapewnić jej godną temperaturę, co oznacza nie mniej niż 400 stopni Celsjusza.