Strona główna / Blog
Powiedzieliśmy już, że podstawą pizzy jest sos i bynajmniej nie zamierzamy mu odbierać tego tytułu, wprost przeciwnie król musi mieć swoją koronę, a tort wisienkę. Pizza bez sosu byłaby niczym! Dlatego należy się mu miano szarej eminencji, bo choć nie zawsze widać go spod sera i składników, nieraz to on pociąga za sznurki.
To właśnie od ciasta i sosu do pizzy należy połowa smakowitego sukcesu. Dodatki mają zrobić całą resztę, ale najpierw należy zadbać o smakowitą podstawę. Szybko pojawia się pytanie – jaki sos jest najlepszy? I o ile nie ulega wątpliwości, że pomidorowy, o tyle kwestią sporną mogą być pomidory – świeże czy z puszki? Jeśli zapytacie nas o zdanie, podsuniemy Wam puszkę krojonych pomidorów, które dla nas są najlepszym wyborem.
Jeśli będziecie (przynajmniej żywimy taką nadzieję) korzystać z naszego przepisu na ciasto, przygotujcie puszkę krojonych pomidorów, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, garść listków świeżej bazylii. Pomidory wlewamy do pojemnika, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy. Nie musi być dokładnie. I oto mamy gotowy, domowy i banalny w przygotowaniu sos do pizzy.
Jest to wersja podstawowa, którą oczywiście można nieco stunningować. Dobrą opcją dla początkujących tunerów pizzy jest podgotowanie sosu, które zapewni mu gęstszą konsystencję. Jeśli natomiast Wasze kubki smakowe jedynie domagają się pizzy i nie będziecie rozkładać dania na czynniki pierwsze, darujcie sobie proces odparowywania wody i zagęszczania sosu. Uwierzcie nam, i tak odlecicie do nieba!
A teraz opcja dla odważnych entuzjastów pizzy! Nuda na talerzu nie jest dla Was? Rozumiemy. Choć smak klasycznej pizzy z sosem pomidorowym i mozzarellą nigdy się nam nie przeje, czasem każdy lubi małe wariacje. Właśnie tak można określić biały sos do pizzy! Idealnie będzie pasował do boczku! Zatem, jeśli planujecie prawdziwą pizzę ala carbonara, przygotujcie do niej pyszny biały sos.
Czego potrzebujemy? 200 ml śmietanki 30 lub 36%, dwie szalotki pokrojone w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku, łyżkę masła, łyżkę mąki, kilka gałązek świeżego tymianku, pół pęczka koperku, szczypty pieprzu i soli. Cebulkę szklimy na masełku, dodajemy czosnek i mieszamy. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie powoli wlewamy śmietankę i mieszamy równie energicznie, co chwilę. Sos ma być kremowy i pozbawiony grudek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz i wszystkie zioła.
Co dalej? Instrukcja jest identyczna jak przy sosie pomidorowym – rozprowadzamy go na cieście, a następnie dodajemy ser i ulubione składniki (boczek wskazany!).